KEZDŐLAP >> GYÓGYÍTÓ OSZTÁLYOK >> PATOLÓGIAI OSZTÁLY

PATOLÓGIAI OSZTÁLY
Osztályvezető főorvos:
Dr. Nagy Pál

Vezetőasszisztens:
Pappné Józsa Zsuzsanna

Telefon:
06-33/542-317

Elhunytakkal kapcsolatos információ:
06-33/542-300/132-es mellék (munkanapokon 10-12 óra között)

A patológia az orvostudomány egyik legátfogóbb ága, mely a kóros elváltozásokat a szervezet és szervek (kórbonctan), szövetek (hisztológia), sejtek/sejtszervecskék (citológia, subcellularis patológia) és molekulák (molekuláris patológia) szintjén vizsgálja, kutatja számos különféle módszerrel.

Noha a kórboncolás ma is az orvosi munka minőségbiztosításának egyik talpköve, a laikus és szakmai közvélemény egyaránt nehezen fogadja el, hogy tevékenységünk súlypontja kb. két évtizede a betegekből és a klinikailag egészséges emberekből (szűrések!) származó szövettani és sejtminták (biopszia) valamint műtéti preparátumok (ún.sebészeti patológia) diagnosztikus értékelésén van. Ennek eredménye, azaz a jó vagy rosszindulatúság eldöntése a kezelést meghatározó tényező.

Szakrendelést végző főorvosok

Dr. Pócza Károly
Dr. Salamon Ferenc

 

Osztályunkon nagy tapasztalatú szakorvosok dolgoznak. Segítőik: a boncmesterek - akiknek a fizikai és pszichés igénybevétel mellett a hozzátartozókkal való találkozás kapcsán speciális empátiás készséggel is rendelkezniük kell -, a szövettani szakasszisztensek - akiknek fő feladata a századmilliméter vékonyságú metszetek készítése, nem veszélytelen és nem kis kézügyességet feltételező foglalkozás - és a magasan kvalifikált citológus asszisztensek - akiknek a nőgyógyászok által levett méhnyak kenetek ezreiből kell a problémás eseteket kiszűrniük. Nem mellesleg ők segédkeznek a különféle csomókból, göbökből történő ún. vékonytű biopsziáknál, melyeket ultrahangvezérléssel a radiológusokkal együtt végzünk.

2007 óta az ország egyik legszebb osztályát tudhatjuk magunkénak. Műszerezettségünk az utóbbi időben nagyfokban javult. A konzultációs hátteret és speciális vizsgálatok feltételeit Fővárosi Intézetekkel való együttműködéssel biztosítjuk.

Szakmánk csak annyira "misztikus" mint a többi orvosi szakma, de nem kevésbé fontos, nehéz és érdekes.

Ugrás a lap tetejére.