KEZDŐLAP >> GYÓGYÍTÓ OSZTÁLYOK >> SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY

SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY (SBO)
Szakmai vezető:
Dr. Bodor Márton

Osztályvezető főnővér:
Fekete Judit

Telefon
06-33/542-300

Osztályunk 2012. július 1. óta működik SO2 minősítésű OEP befogadással. Ez a minősítés magában foglal minden betegségcsoport ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételt, kivétel: gyermekellátás.

A sürgősségi betegellátó osztályok kialakítására számtalan szakmai magyarázat volt, de napjainkban valami plusz elvárás is kézzel fogható lett. Ez pedig nem más, mint a kórházba érkező - nem csak akut - betegek kiszűrése.
Az intézmények szempontjából fontossá vált, hogy a beérkező betegeknek csak egy kis hányada kerüljön osztályos elhelyezésre és csak indokolt esetben. Így sokkal több "nem sürgősségi" munka hárult az SBO-ra.

A sürgősségi osztályok szakmai feladatai közé tartozik a beteg diszpozíciójának meghatározása, vagyis annak megállapítása, milyen ellátásra van szüksége. Ma már az a legfontosabb feltett kérdés, hogy igényel-e a beteg állapota kórházi felvételt.
Osztályunk statisztikai adatai alapján a sürgősségi betegellátást igénybe vevők csak 45%-a szorul akut ellátásra. A fennmaradó 55%-ot a krónikus, illetve nem azonnali ellátásra szorulók alkotják.

Főorvosok

Dr. Végh György

Szakorvosok

Dr. Bodor Márton Zsolt
Dr. Kurinyecz Gabriella
Dr. Szabóné Dr.Gégény Anna Mária

Fontos tudnivalók betegeink részére

  • A sürgősségi osztály nem a nevében kifejezett azonnali ellátást jelenti, hanem az akut betegek kiszűrését a többi beérkező beteg közül. Az azonnali ellátást igénylő leggyakoribb betegségek közé tartozik többek között a légzési elégtelenség, a súlyos - a légzést fenyegető - allergiás reakciók, a szívinfarktusra, embóliára, akut idegrendszeri elváltozásra utaló tünetek.
  • Az ellátási sorrend az ún. TRIAGE (osztályozás), amelynek során meghatározzuk az ellátandó betegek sorrendjét. Ezen besorolás alapján - NEM ÉRKEZÉSI SORRENDBEN - történik a betegek ellátása. A sürgősség fogalma nem egyenlő a gyorsaság fogalmával.
 
Ugrás a lap tetejére.