. : : E V K K : : .

Töltődik. Szíves türelmét kérjük...

H-2500 Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-28 titkarsag@vaszary.hu

HIPERBÁRIKUS OXIGÉNTERÁPIÁS KÖZPONT

Elérhetőség:

A Hiperbárikus Oxigénterápiás Központ a Vaszary Kolos Kórház 3/A épületében található, mely a főbejárati kaputól balra lévő új épületben foglal helyet.

Telefonszám (Recepció, közvetlen): +36/33-542-387
Elérhetőségek még: +36/33-542-300/181 mellék, betegvizsgáló

Szakmai vezető: Dr. Gőbl Anna hiperbár szakmai főorvos

Előjegyzés módja:

Tekintettel arra, hogy a kezelésbe vont betegeink nagy része ismételten, több egymást követő napon szorul az oxigénterápiára, amin többedmagával vesz részt, az egyidőben kezelt betegségek összehangolása érdekében kérjük, hogy beutalót szkennelve, vagy lefényképezve küldjék meg a hyperbar@vaszary.hu címre. A beutaló feltétlenül tartalmazza a kezelés kérésének okát (pl. nem gyógyuló seb, halláscsökkenés, csontvelőgyulladás, sugárkezelés utáni állapot, stb.), valamint a beteg elérhetőségét, ez utóbbit az e-mailban is fel lehet tüntetni. A beutaló alapján egyeztetünk időpontot a Beteggel és behívjuk előzetes vizsgálatra. Amennyiben a Beteg nem tud nyomáskiegyenlíteni (mint például ahogyan a repülőgépen szükséges), vagy nem bírja a zárt térben tartózkodást, a kezelésben nem fog tudni résztvenni.
A megbeszélt időpontra kérjük kedves Betegeinket, hozzák magukkal leleteiket, vizsgálati eredményeiket, zárójelentéseiket. A vizsgálatot követően egyeztetjük a kezelés időpontját, illetve várhatóan hány, egymást követő napon történő kezelésre van szükség. A magasnyomású oxigénterápia kiegészítő kezelési mód, nem helyettesíti a meglévő, folyamatban lévő egyéb kezelési módokat és csak kivételes esetben igényel azonnali kezdést (pl. mint búvárbaleset, életveszélyes fertőzés, légembólia kórképekben).

A részleg bemutatása:   

A Központ tágas váróhelyiségből, Recepcióból, Rendelőből és Kezelőhelyiségből áll, ez utóbbiban található a henger formájú acélkamra, „keszonkamra”, mely 9 járóbeteg, vagy 2 fekvőbeteg befogadására és egyidejű kezelésére alkalmas. A Kezelőhelyiség a Kórház fekvőbeteg osztályainak irányából és az SBO-ról is fedetten megközelíthető, közvetlen kapcsolatban van a Belgyógyászattal. A Központ része még a kiszolgálóhelyiségek, gépterem, raktárak. A váróhelyiséghez csatoltak az öltöző, értékmegörző és a toilettek két oldalon.
A Központ mind ambuláns, mind pedig kórházi bentfekvő betegek ellátását végzi, speciális felszerelései segítségével még az intenzív betegellátást igénylő betegek is kezelésbe vonhatók, e tekintetben is egyedülálló Magyarországon.

A  Hiperbárikus Oxigénterápiás Központ állandó munkatársai:

Dr. Gőbl Anna hiperbár szakmai főorvos, a Magyarországi Hiperbár- és Búvárorvosi Társaság elnöke, a DAN orvosa
Dr. Kanász Gábor hiperbár orvos, aneszteziológus és intenzív terápiás főorvos, a Magyarországi Hiperbár- és Búvárorvosi Társaság titkára
Borsos Róbert kamrakezelő technikus és betegkísérő
Herczog Erika vezető asszisztens, kamrakísérő

Mi az a hiperbár oxigénterápia és mikor segíthet?

Hiperbárikus oxigénterápiának (nemzetközileg elfogadott rövidítéssel: HBO) nevezzük, ha:
–    a kezelés során egy páciens teljes testtel
–    terápiás túlnyomásra alkalmas („keszon”-) kamrában helyezkedik el, és
–    a környezeti nyomásnál (1bar) nagyobb, 1.4 bárnál nagyobb („hiperbár”) nyomásértékeken
–    az aktuális kamra-nyomáson 100%-os oxigént lélegzik (tüdőn át, „per pulmo”applikáció)

Hatásmechanizmusa tudományosan dokumentált (Henry-féle gáztörvény: „Gázok folyadékban való oldhatósága a környezeti nyomás növelésével arányosan növelhető”) és orvos-szakmailag meghatározott paraméterek (kezelési előfeltételek, terápiás folyamat-standardok, terápiás sémák és terápiás tervek) szerint történik. A fokozott nyomás segít a szöveti duzzanatok csökkentésében és az oxigénnek a testnedvekbe oldásában, minek hatására az eljut olyan szövetekbe, ahol nincs vérkeringés, vagy nagymértékben akadályozott. A „sok” oxigén tápanyagul szolgál a szövetek-szervek regenerációjához, amelyet az is segíti, hogy az ismételt kezelések során őssejtkiáramlás is történik, kutatások szerint akár nyolcszorosan is. A kezelésnek erős gyulladáscsökkentő hatása is van, valamint gátolja a kórokozók szaporodását. Ezen mechanizmusok a szervezet jelentősen gyorsabb regenerációját, gyógyulását eredményezik. A HBO többnyire adjuváns terápia: más kezelésekkel együttesen segíti a beteg gyógyulását.

A konzultáció és a terápiára való alkalmasság tisztázása után a kezeléseket meghatározott, célzott kezelési séma szerint végezzük; többnyire kúraszerűen, azaz napi egy kezelést végzünk heti öt napon át, akár több héten keresztül. A beteg továbbra is a beutaló orvosához tartozik; a szükséges egyéb vizsgálatokat a kezelőorvos rendeli el, és az egyéb szükséges (pl. sebészi, belgyógyászati) kezeléseket továbbra is ő végzi.

A HBO segíthet:
–    periferiális mikrocirkulációs zavar gyógyításában (pl. cukorbetegek nehezen gyógyuló sebei),
–    súlyos bakteriális fertőzés komplex terápiája során (pl. Clostridium-fertőzésben),
–    oxigénhiány-okozta funkciózavar esetében (pl. stroke-rehabilitációban, arteriális gázembólia, centrális retina-artéria elzáródásakor, búvárbalesetekben),
–    súlyos gyulladásos folyamatokban (pl. poszt-COVID „brain fog”).

A terápiás eredmény eléréséhez a beteg aktuális állapota és esetleges egyéb mellékbetegségei szerint általában több kezelés is szükséges (pl. szénmonoxid-mérgezés esetében elegendő néhány kezelés, de a nem gyógyuló sebek, stroke-rehabilitáció, csontelváltozások, vagy poszt-COVID „brain fog” esetében jóval több, akár 20-40 kezelésre is szükség lehet, kúraszerűen alkalmazva).

A beteg első vizitje során a Központban konzultáció, terápiás alkalmasság tisztázása, terápiás terv (kezelési időpontok) megállapítása, és visszajelentés a konzultáció eredményéről a beteg beutaló orvosának, történik.  A beteg HBO-körülményekre való felkészítését (pl. a nyomáskiegyenlítés begyakoroltatása, stb.) a Központ szakdolgozói intézik/felügyelik. A HBO-kezelés a beteg diagnózisához és aktuális állapotához rendelt, ún. terápiás séma alapján történik, általában egy időben többen vesznek részt a kamrai kezelésen.
A betegek a HBO-kamrában mindig egy kísérő szakdolgozó felügyelete alatt tartózkodnak.
A HBO-kezelés alatt lehetőségünk van a betegek szükség szerinti monitorozására (EKG, pulzus, testhőmérséklet, szöveti oxigénszint mérésére), lélegeztetésre, gyógyszeradagolásra, váladék-leszívásra is. Az orvosi monitorok adatai megjelennek külső képernyőn is; így kamrán kívüli szakember konzultációját is igénybe vehetjük a kezelés során.
Az egyes kezelések után a beteg a HBO-szakma szabályai szerinti kontrollvizsgálatot követően a központból otthonába, kórházi beteg esetén a kezelő osztályra távozik.
A HBO-terápia befejezése után a beteg zárójelentést kap; továbbá értesítjük a beteg beutaló orvosát is.

Szót kell ejtsünk az ellenjavallatokról és veszélyekről is. A HBO kezelésnek nagyon kevés abszolút ellenjavallata van. Kamrába a nem kezelt légmelles beteget bevinni tilos. Relatív ellenjavallat a nyomáskiegyenlítési zavar (akut megfázás is!), akut esetben ezen speciális módon, de lehet segíteni. A bezártságtól való félelem szintén relatív ellenjavallatot jelent, a kezelendő betegség súlyossága szabja meg a további tennivalókat. Csak életveszélyes esetben kezeljük a súlyos tüdőbetegségben, vagy szívbetegségben szenvedőket. Egyes gyógyszerek is relatív ellenjavallatot képeznek, ezek főleg onkoterápiás készítmények. Mindig mérlegelnünk kell a veszély és a várható nyereség viszonyát.

A kezelésnek rendkívül ritkán jelentkezhetnek szövődményei, itt leggyakrabban a levegő fokozott nyomása okozta dobhártyafájdalom, esetleg szakadás jelentkezhet, ezért a nyomásra helyezés nagyon óvatosan, lassan történik. Panasz esetén a kezelést megszakítjuk, a betegeket a jelenségre a kezelések előtt felkészítjük. Hosszú távú, 40-60 kezelést igénylő esetekben reverzibilis rövidlátás jelentkezhet. A tiszta oxigén belélegzése rendkívül ritkán görcsrohamot eredményezhet, melyet a maszk levételével pillanatok alatt meg lehet szüntetni. Összességében a kezelés kellő odafigyeléssel rendkívül biztonságos. A kezelés megkezdése előtt szívbetegek esetében kardiológiai vizsgálat, dohányosok, 40 évnél idősebbek esetében mellkas rtg vizsgálat szükséges, esetleg mellkas CT elvégzése jön szóba. A kamrakezelés megterhelheti az egyébként is gyenge szívet, illetve tüdőbetegség esetén extra óvatosság szükséges.

A HBO kezelés indikációi az egész világon hasonlóak. Vannak megbetegedések, ahol terápiás hatástalanság okán nem javallják, ezek felülvizsgálata folyamatosan zajlik.

Hogyan kell felkészülni egy hiperbár oxigénterápiás kezelésre?

Tekintettel a fokozott oxigénnyomásra, a kamrába TILOS bevinni gyúlékony anyagokat, műszálas ruhaneműt, illetve elektromos eszközöket, mobiltelefont, autó-távirányítót. Kérjünk pamut ruhaneműt használni. Saját papucsot lehet hozni, cipővel a kamrába bemenni TILOS! Ezek tekintetében kezelés előtt ellenőrzést kell végezzünk a balesetek elkerülése érdekében. Hozható és ajánlott is folyadék, ez lehet műanyag palackban. Pacemaker viselése esetén annak nyomásállóságáról a behelyező szakembert előzetesen meg kell kérdezni. Ugyanígy a portábilis pumpák esetében is ez az eljárás ajánlott. Zsebkendőt, cukorkát hozzunk magunkkal. A cukorbetegek a vércukormérő készülékeket hozzák magukkal, a kezelés során a vércukor szintje csökken.

Beleegyező nyilatkozatok, letölthető dokumentumok:

Búvároktatás, száraz-merülés (Dry diving):  

A Központ nyomáskamrája alkalmas a búvármerülések szimulációjára. A búvárokra komoly veszélyt jelent az „inert gáz narkózis”, az ún. „nitrogén-narkózis”. 30m mélység (4bar levegőnyomás) alatt az bármikor megjelenhet, de egyéni érzékenység esetén kisebb mélységben is tapasztalható. A jelenség nagyon veszélyes, ilyenkor a búvár egyfajta részegség állapotába jut, nem cselekszik adekvátan, sokszor nem is emlékszik arra. Az erre való felkészülés fontos része a búvároktatásnak. A tanulóknak meg kell ismerni a gázok mélységben tapasztalható hatásait, fizikáját, tisztában kell legyenek a veszéllyel, egyéni érzékenységükkel. Erre szolgál az oktatással egybekötött próbamerülés, melyet kamránkban végzünk munkaidőn kívül, általában szombatonként.
A „merülést” elsősorban tapasztalt búvároknak ajánljuk. Szükséges a fizikai jóllét, a kiegyenlítési probléma-mentesség, érvényes búvárorvosi engedély. A merülést oktatás előzi meg, majd a merülést követően -melyről videofelvétel készül- megbeszéljük a tapasztalatokat. A szárazmerülésről egyéb tájékoztatást Rajky Attila búvároktatótól kapnak az alábbi telefonszámon, egyben ezen zajlik az időpontegyeztetés is: +3620/958-6884 (e-mail: atlantiszdiver@gmail.com). A létszám búvárvezetővel együtt maximálisan 10 fő lehet, javasoljuk az ismert vezetővel való „merülést”. A kívánt mélységet a búvárvezetővel egyeztetjük, maximálisan 50m. A kidekózást tiszta oxigénnel végezzük 9, majd 6 m-es „mélységben”. Az oktatás kb. egy óra, a merülés szintén, az értékelés 10-20 perc. A merülés információs anyagát és a beleegyező nyilatkozatot ide kattintva töltheti le.