. : : E V K K : : .

Töltődik. Szíves türelmét kérjük...

H-2500 Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-28 titkarsag@vaszary.hu

NEUROLÓGIA OSZTÁLY

Dr. Hernádi Miklós

osztályvezető főorvos

Vass Lászlóné

osztályvezető főnővér

Orvosaink:

Dr. Cserveni Zsolt főorvos
Dr. Szepesi Borbála főorvos
Thierné Dr. Papdi Gyöngyvér Enikő főorvos
Dr. Tóth Marianna főorvos
Dr. Papp Tamás szakorvos

Dr. Pukoli Dániel adjunktus
Dr. Sárdi Kata rezidens
Dr. Szőke Annamária szakorvos

Gyógytornászok:
Bedő Zsuzsa
Dombi Anikó

A  neurológia- stroke  fekvőbeteg-ellátást jelenleg 43 + 4 szubintenzív ággyal biztosítjuk 110 ezer lakosra.

Az akut stroke betegek ellátása II-es progresszivítási   szinten történik, melynek keretében  az időablakon belül érkezett betegeknél  thrombolysist is végzünk a szükséges vizsgálatok után, vagy thrombectomiára továbbítjuk a budapesti neurológia- radiológia- intervenciós osztályra.

4 ágyas subintensiv részlegünk vezető főorvosa dr. Szepesi Borbála, itt kezeljük az akut ellátást igénylő neurológiai betegeket, beleértve az agyi érkatasztrófák trombolízisét.

A beteggondozást,  korai mobilizálást, rehabilitációt gyógytornászainkkal, masszőrünkkel, logopédusunkkal elkezdjük, a szükséges vizsgálatokat megszervezzük.

A stroke mellett az idegrendszeri degeneratív – Parkinson, mozgászavar, demencia,  neuroimmunológiai – sclerosis multiplex, daganatos,  epilepsziás, valamint alvászavaros és környéki idegrendszeri betegségek gyógyítása folyik.

A betegellátást 10  orvos, 11 szaknővér és 3 ápolási asszisztens,  logopédus, gyógytornászok, EEG asszisztensek, fizioterápiás asszisztensek, gyógymasszőr, adminisztrátorok végzik .

Kezeléseink ún. konzervatív eljárásokon alapulnak: általános ápolási szakfogásokat, gyógyszeres kezelést, psycho-logo- és fizioterápiát, gyógytornát, masszázst alkalmazunk. A medicina-technika fejlődése egyre több műszeres eszközt tesz szükségessé és elérhetővé számunkra, melyet nap mint nap használunk, és amelyek hatékonyan támogatják a betegek kivizsgálását, kezelését és gondozását. Ezek közé tartoznak a CT – hagyományos röntgen, MRI, (utóbbit Budapesten tudjuk elvégeztetni),  elektromos vizsgálóeszközök közé tartozó EEG vizsgálat  mellett lehetőség van egyéb korszerű elektrofiziológiai vizsgálatokra is (vizuális és akusztikus kiváltott válasz, elektromyelographia EMG – elektroneurographia ENG)

Speciális szakrendelések:

Neurofiziológiai Laboratórium és epilepszia szakrendelés:

Az 1968-óta müködő neurológiai osztályon – a haláláig címzetes egyetemi tanárként dolgozó és aktív tudományos tevékenységet folytató – Dr. Leel-Őssy Lóránt professzor úr alapította az első EEG Laboratóriumot. A laboratórium teljeskörű fejlesztésére 2008-ban került sor. Új, digitális EEG valamint ENG/EMG készülék került beszerzésre, majd 2011-től kiváltott válasz vizsgálatok végzésére is lehetőség nyílt. 2012-ben alvásdiagnosztikai előszűrést kezdtünk (Apnoe link készülék). Rutin és AD EEG vizsgálatok gyermekeknél is történnek, az intézetben rendelő gyermekneurológus kérésére. A laboratóriumot 2010-től klinikai neurofiziológus szakorvos vezeti. Saját EEG oktató anyaggal rendelkezünk. A hagyományos neurofiziológiai módszerek mellett 2016-tól rendszeresen végzünk ideg ultrahang vizsgálatokat az EMG kiegészítéseként, nagyfelbontású (18 MHz-es) lineáris vizsgálófejjel.

A laboratórium működése kezdettől fogva szorosan kapcsolódik az epilepsziás betegek ellátásához, az egységhez tartozó rendelőben, külön rendelési időben. A betegek kezelését és az EEG-k értékelését „Epilepsziában jártas orvos (EJO)” minősítéssel rendelkező orvos végzi.

Munkatársak:

Laborvezető főorvos : Dr. Tóth Marianna, klinikai neurofiziológus szakorvos

Neurológus szakorvos:  Dr. Szőke Annamária neurofiziológus szakorvos jelölt

Szakasszisztensek: Pataki Andrea, Brigán Józsefné

Sclerosis multiplex: SM Centrum.

Előjegyzés kizárólag telefonon történik hétköznap 10-13 óra között. Az előjegyzés asszisztensnőtől kérhető az orvos megjelölésével.

Munkatársaink:

Szakrendelést végző, SM-ben jártas szakorvosok:

  • Pukoli Dániel neurológus szakorvos (adjunktus)
  • Cserveni Zsolt neurológus szakorvos (főorvos)
  • Hernádi Miklós osztályvezető főorvos

SM Nővérek: Szrena Rita,  Budavári Mária

Adminisztrátor, orvosírnok:  Beáth Erika

A szakrendelésen az idegrendszert érintő immunológiai kórképekben szenvedő betegeket (sclerosis multiplex, Devic betegség, agyi vasculitis, egyéb demyelinisatios betegségek, stb.) fogadjuk. A demyelinisatiós betegségek közül a leggyakoribb a szklerózis multiplex (SM).

Az SM elsődleges és legfontosabb képalkotó vizsgálata az MRI. Amennyiben felmerül az SM gyanúja az MRI-n látott eltérés alapján, további vizsgálatok elvégzése szükséges a diagnózis pontosítása céljából, melyeket fekvőbeteg ellátás keretében végzünk. Ilyen vizsgálatok lehetnek:

  • a különböző elektrofiziológiai vizsgálatok (VEP, BAEP, SSEP, ENG, EMG),
  • liquor (agyvíz) vétel (LP, lumbálás),
  • antiaquaporin-4 autoantitest és anti-MOG vizsgálat vérből
  • szükség esetén (szisztémás autoimmunbetegség gyanúja esetén) autoimmunpanel vizsgálat, onkoneurális antitestek vizsgálata

A szakrendelésen lehetőség van a nemzetközi és hazai protokollok, irányelvek mentén történő diagnosztikára szükséges  kezelés megbeszélésére, elindítására  ambulanter vagy osztályos keretek között.

Fejfájás, alvásdiagnosztika : Thierné dr. Papdi Gyöngyvér Enikő főorvos    

Fejfájás szakrendelés keretén belül, telefonon történő időpont egyeztetést követően az elsődleges és a másodlagos fejfájások differenciál diagnosztikája és kezelés elindítása,  majd a betegek gondozása történik.  Tekintettel arra, hogy napjainkra az elsődleges fejfájások gyógyítására, kezelésre széles paletta áll rendelkezésünkre, a kivizsgálás után, de sokszor közben is elkezdjük a kezelést.  A secunder  (másodlagos ) fejfájásoknál a fejfájást kiváltó okok felderítése, sz. e.  a társszakmák igénybe vételével ezek kezelése történik. A cél az, hogy a fejfájós betegek emberhez méltó fájdalom mentes   életet  élhessenek.

Az alvászavarok az utóbbi 20- 30 évben váltak egyre fontosabbá. Tekintettel arra, hogy  eszközhiány miatt teljes kivizsgálást nem végezhetünk, szűrő jellegű kivizsgálás történik és ez alapján akinél szükséges javasoljuk a további teljes körű kivizsgálást akár alváslaborban is.

Nővérállomás:
06-33/542-300/272-es mellék
06-33/542-300/284-es mellék

Látogatási rend:
Látogatás minden nap 15:00-18:00 között  van, ettől a hozzátartozók kérésére az Osztályvezető Főorvos engedélyével lehet eltérni. Egy beteghez naponta  legfeljebb 2 látogató mehet be, a látogatás összesített időtartama a 60 percet nem haladhatja meg.