. : : E V K K : : .

Töltődik. Szíves türelmét kérjük...

H-2500 Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-28 titkarsag@vaszary.hu

SÜRGÖSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY

Dr. Bodor Márton

osztályvezető főorvos

Patkóczi Henriett

osztályvezető főnővér

Szakorvosok:
Dr. Bodor Márton
Dr. Dombi Szilvia
Dr. Juhász Györgyi
Dr. Gégény Anna
Dr. Telegdi Dávid
Dr. Hadházi Ádám
Dr. Somorjai Attila
Dr. Valovics Ferenc
Dr. Kurinyecz Gabriella

Dr. Berta Emese
Dr. Győri Csilla
Dr. Talpai Szabolcs
Dr. Papp Tamás
Dr. Szabó Balázs
Dr. Ivánfi Mercédesz
Dr. Molnár Katalin

Orvosok:
Dr. Perczel György
a kórház egyéb osztályain dolgozók

Osztályunk 2012. július 1. óta működik SO2 minősítésű OEP befogadással. Ez a minősítés magában foglal minden betegségcsoport ellátásához szükséges tárgyi és személyi feltételt, kivétel: gyermekellátás.

A sürgősségi betegellátó osztályok kialakítására számtalan szakmai magyarázat volt, de napjainkban valami plusz elvárás is kézzel fogható lett. Ez pedig nem más, mint a kórházba érkező – nem csak akut – betegek kiszűrése.
Az intézmények szempontjából fontossá vált, hogy a beérkező betegeknek csak egy kis hányada kerüljön osztályos elhelyezésre és csak indokolt esetben. Így sokkal több „nem sürgősségi” munka hárult az SBO-ra.

A sürgősségi osztályok szakmai feladatai közé tartozik a beteg diszpozíciójának meghatározása, vagyis annak megállapítása, milyen ellátásra van szüksége. Ma már az a legfontosabb feltett kérdés, hogy igényel-e a beteg állapota kórházi felvételt.
Osztályunk statisztikai adatai alapján a sürgősségi betegellátást igénybe vevők csak 45%-a szorul akut ellátásra. A fennmaradó 55%-ot a krónikus, illetve nem azonnali ellátásra szorulók alkotják.

Fontos tudnivalók betegeink részére

– A sürgősségi osztály nem a nevében kifejezett azonnali ellátást jelenti, hanem az akut betegek kiszűrését a többi beérkező beteg közül. Az azonnali ellátást igénylő leggyakoribb betegségek közé tartozik többek között a légzési elégtelenség, a súlyos – a légzést fenyegető – allergiás reakciók, a szívinfarktusra, embóliára, akut idegrendszeri elváltozásra utaló tünetek.

– Az ellátási sorrend az ún. TRIAGE (osztályozás), amelynek során meghatározzuk az ellátandó betegek sorrendjét. Ezen besorolás alapján – NEM ÉRKEZÉSI SORRENDBEN – történik a betegek ellátása. A sürgősség fogalma nem egyenlő a gyorsaság fogalmával.

Telefon:
06-33/542-300/334-es mellék

Látogatási rend:

Az osztályunkon ellátott betegeket a pandémiától és a többi beteg állapotától függően lehet látogatni- kísérni. Ezen információkról dolgozóinktól aktuálisan a helyszínen tudnak tájékozódni.