. : : E V K K : : .

Töltődik. Szíves türelmét kérjük...

H-2500 Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-28 titkarsag@vaszary.hu

CT DIAGNOSZTIKA

Elérhetőség:
(06-33)542-354-es telefonszámon
Beutaló:
Szükséges
Előjegyzés:
Szükséges
Előjegyzés módja:
Időpont hétfőtől péntekig 7:30-15:00 óráig az alábbi telefonszámokon kérhető: +36305917791, +36305917776, (06-33)542-300/220-as mellék
Szakmai vezető:
Dr. Bohár László
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
8:00-20:00
8:00-20:00
8:00-20:00
8:00-20:00
8:00-20:00

A részleg bemutatása:

A Vaszary Kolos Kórház (Esztergom) CT-diagnosztikai részlege több mint 30 éve működik. Jelenleg egy korszerű, a szakmai kívánalmaknak magas technikai szinten megfelelő berendezés áll rendelkezésünkre. Ezt a megbízható technikát jól képzett, évtizedes gyakorlattal rendelkező személyzet (orvosok és operátorok) működtetik, többségükben már a Laboratórium elindulása óta.

A berendezés (a kötelező karbantartási időt és a szerencsére ritka meghibásodásokat kivéve) gyakorlatilag folyamatosan működik. Ez hétköznaponként reggel 08 órától este 20 óráig tartó műszakot és további 12 óra készenléti, ügyeleti működést jelent. Szombaton és vasárnap, valamint az ünnepnapokon 24 órás ügyeleti szolgálattal állunk a rászoruló páciensek rendelkezésére.

A programozható vizsgálatok  előjegyzés alapján, szakorvosi beutalóval kerülnek elvégzésre. Ezeknek a beavatkozásoknak az értékelése, leletezése  lényegében a vizsgálat napján, de legkésőbb 24 órán belül megtörténik. 

A sürgősséggel kért vizsgálatokat igyekszünk azonnal elvégezni és értékelni (természetesen a beteg állapotának súlyosságára és  a pillanatnyi betegforgalom a is figyelve).

CT vizsgálatra való előjegyzés a 06-33/542-354-es telefonszámon, hétköznapokon 08:00-16:00-ig.

Térítéses vizsgálatok
Előjegyzése a fenti időpontban és telefonszámon lehetséges.

Fontos: A CT ionizáló sugárzással (röntgen) járó vizsgálat, ezért a térítéses vizsgálatokat kizárólag orvosi javaslat alapján végezzük (a vizsgálat szükségességét ez esetben háziorvos, magánrendelés orvosa is megindokolhatja)!

A  CT-laboratórium jelenlegi munkatársai:

Dr. Bohár László PhD, radiológus főorvos

Dr. Schmidt Márta  radiológus főorvos

Dr. Tóth Géza radiológus főorvos

Dr. Naszádos Gyula radiológus szakorvos

Dr. Jankó Ágnes radiológus szakorvos

Czibula Tamás operátor

Keserű Kata operátor

Lieber Tamás operátor

Tóth Anna operátor

Az alábbiakban néhány, a CT-vizsgálatokkal kapcsolatban viszonylag gyakran elhangzó kérdésre kívánunk válaszolni az érdeklődőknek, főleg a vizsgálatra váró leendő pácienseinknek.

Mi a CT és hogyan működik?

A CT, azaz a computer tomográfia egy speciális röntgenvizsgálat, mely a röntgen sugarakat  felhasználva készít anatómiailag pontos felvételeket az emberi testről és a belső szervekről.

A CT berendezés röntgensugarak segítségével néhány milliméter szélességnyi képszeletekre bontva feltérképezi a vizsgálni kívánt testrészt. A testen való áthaladásuk közben a röntgensugarak különbözőképpen nyelődnek el az egyes szövetekben, szervekben. Amennyiben a szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik,  egyben megváltozik annak sugárelnyelő képessége is, így az látható lesz a felvételeken. A szöveteken áthaladó sugarakat ugyanis a röntgendetektor felfogja és az így kapott jeleket a számítógép képpé alakítja. Így válnak láthatóvá a kóros elváltozások (daganatok, gyulladások, vérzések, belső sérülések, stb.).

Mikor indokolt a CT vizsgálat?

Indokolt a CT-vizsgálat, ha a fizikális vagy egyéb diagnosztikai vizsgálatokat (hagyományos röntgenvizsgálat, ultragangvizsgálat, stb,) követően nem határozható meg egyértelműen a diagnózis.  Ugyancsak indokolt lehet balesetek, kisebb traumák esetén is a sérülés mértékének pontos megállapítására.

Mely testtájak vizsgálhatók CT-vel?

–  agy- és arckoponya (beleértve az orrmelléküregeket és a szemüreget is)

–  a nyaki lágyrészek (garat, gége, pajzsmirigy)

–  a mellkas

–  a hasi és kismedencei szervek (beleértve a bélrendszert is)

– gerinc

– csontos medence és a gerinc

Hogyan kell felkészülni egy CT-vizsgálatra?

–  a sugárterhelés miatt (bár a korszerű berendezések okozta sugárterhelés egyre kisebb mértékű) csak orvosi javaslat alapján végezhető el a vizsgálatok

–  a vizsgálat nem igényel különösebb előkészítést, de a hasi-kismedencei beavatkozást minden esetben célszerű éhgyomorra végezni (a vizsgálat időpontja előtt 6 órával már ne fogyasszon ételt) és ugyanez vonatkozik az intravénás kontrasztanyag alkalmazásával végzett vizsgálatokra is

–  a hasi-kismedencei vizsgálatok egy része kontrasztanyagot tartalmazó folyadék elfogyasztása után történik

–  intravénás kontrasztanyag vizsgálat elvégzéséhez 1 hónapnál nem régebbi laborlelet szükséges a vesefunkciók ellenőrzéséhez

–  kontrasztanyagos CT előtt a cukorbetegségre szedett gyógyszerek bevételét a vizsgálatot megelőző 48 órával fel kell függeszteni és a vizsgálatot követően 48 óra letelte utún lehet megkezdeni. Az elhagyni szükséges gyógyszerekről konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat előtt!

Mikor szükséges kontrasztanyag intravénás alkalmazása?

A kontrasztanyag jódtartalmú gyógyszernek minősülő vegyület, melyet a vénába fecskendezve juttatunk a szervezetbe. Segítségével jobban láthatóvá válnak a lángrészek és az erek, pontosabb képet kapunk egy elváltozás helyzetéről, kiterjedéséről és típusáról. Kontrasztanyagos vizsgálatot követően  ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás, hogy az idegen anyag minél előbb kiürüljön a szervezetből, ezzel is megkönnyítve a vesék munkáját. A kontrasztanyagos vizsgálatok feltétele, hogy a páciens megfelelő vesefunkciós értékkel rendelkezzen.

Bizonyos vizsgálatoknál elég a kontrasztanyag nélküli un. natív vizsgálat, más esetekben korrekt vizsgálat csak kontrasztanyag iv. alkalmazásával végezhető. Ezt minden esetben a  vizsgálatot irányító orvos határozza meg.

Kockázatos-e a vizsgálat?

– a kontrasztanyag beadását követően csak ritkán lépnek fel mellékhatások, melyek többnyire enyhék és jól kezelhetők. Ezek, valamint az esetleges súlyosabb tünetek kezelésére is képzett és felszerelt a személyzetünk.

– a korszerű technikának köszönhetően a vizsgálat sugárterhelése viszonylag enyhe. Ennek ellenére várandósság esetén (a magzat érdekében) nem végzünk CT-vizsgálatot és fiatal korban is csak indokolt esetben alkalmazzuk a sugárterhelés elkerülése érdekében.