. : : E V K K : : .

Töltődik. Szíves türelmét kérjük...

H-2500 Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-28 titkarsag@vaszary.hu

MOZGÁSSZERVI REHABILITÁCIÓS OSZTÁLY

Dr. Fetter Teréz

osztályvezető főorvos

Erősné Gilán Szilvia

osztályvezető főnővér

Orvosaink: 
Dr. Élő György főorvos
Dr. Szentgyörgyvölgyi Renáta neurológus szakorvos
Dr. Szövérfi Zsófia Lídia adjunktus

Gyógytornászok: 
Szabó Ráchel Krisztina
Szopkó Lilla
Tállai Réka

Osztályunk korszerű körülmények között komplex orvosi rehabilitációs kezelésben részesíti azokat, akik mozgásukban, kommunikációs képességükben, önellátásukban és munkavégző képességükben tartósan, vagy véglegesen gátoltak és rehabilitációjuktól funkcionális teljesítőképességük javulása várható.

A komplex kezelésnek megfelelően lelkes csapatunk is sokféle képzettségű szakemberből áll. Orvosgárdánk a rehabilitációs szakvizsga mellett ortopédiai, reumatológiai és neurológiai szakképesítéssel is rendelkezik. A mozgásterápia alappilléreinek számító szakképzett gyógytornászok mellett ergoterapeuta is segíti a mozgás- és önellátás fejlesztést.

Azon kevés felnőtt rehabilitációs osztályhoz tartozunk, mely konduktív terápiát is alkalmaz, és a neurológiai eredetű nyelészavarban nyelésdiagnosztikával , étrend adaptációval és célzott logopédiai nyelésterápiával segítünk. Logopédusaink emellett a beszédzavarok (afázia, dysarthria) leküzdését is segítik. A sikeres önállóság alapja ápolóink speciális szaktudása, az aktivizáló ápolás, mely során a beteg  elsajátít olyan alapvető képességeket, mint bénulás ellenére biztonságos átülés az ágyból kerekes székbe és vissza, WC használat, féloldali bénulás esetén az ép karral- kézzel tisztálkodás, öltözködés, étkezés. A mozgásszervi panaszokat javítja a masszázs, és az elektroterápiából, ultrahang kezelésből és Bemer-kezelésből álló fizikoterápia. Pszichológusunk az  esetlegesen fellépő mentális zavarok esetén kognitív  felmérést végez, pszichés zavarok esetén pedig támogatást nyújt. Ortopéd műszerész kollégánk  protézis és ortézis készítéssel, egyénre adaptálással, és gyógyászati segédeszköz helyszínre szállítással segíti munkánkat. Járászavart okozó láb deformitás esetén gyógycipő készítést is kezdeményezünk. Szociális probléma esetén kórházunk szociális munkása támogatja tevékenységünket.

Az osztályon a napi vizitek mellett hetente egyszer az összes terapeuta jelenlétében team gyűlés során vitatjuk meg a betegek eredményes kezelési lehetőségeit. Emellett rendszeresen tartunk egy-egy rehabilitációs témáról szóló osztályos továbbképzéseket.

Tornatermünk mellett többféle foglalkoztató helységben, számos terápiás eszköz segíti munkánkat: állító gép, járókorlát, izületi mozgató gép, MOTO-med , torna és ergoterápiás és logopédiai eszközök, terápiás tükör (fantomfájdalom, végtagbénulás), szoba kerékpár. Az ergoterápiás fürdőszobában a betegek és hozzátartozók kipróbálhatják a WC-re, kádra adaptálható segédeszközöket és tanácsokat kapnak az esetleg szükséges otthoni átalakításhoz. A kertben kiépített gyakorlójárdában különböző felszíneken terapeuta védelmében gyakorolhatja a bénult és amputált beteg a járást. A tágas betegebédlő és foglalkoztató helységben- megfelelő járványügyi helyzet esetén- közös étkezésre, és rekreációs tevékenységekre is sor kerül.

Mivel eredményes rehabilitáció csak megfelelő testi és mentális állapot esetén  várható, így a kezelést előzetes rehabilitációs felmérés előzi meg. Ennek formája a kórházban kezelt betegek esetén szakorvosi konzílium, otthonról érkező betegek esetén járóbeteg rendelői vizsgálat.

A járóbeteg rendelésen felnőtt- és gyermekellátásra van lehetőség. A rendelés során állapotfelmérés, segédeszköz ellátás, terápiás javaslattétel és tanácsadás folyik. A gyermekeknél zömmel tartási rendellenességek szűrése és kezelése történik.

rendelés beutaló köteles és időpont egyeztetés szükséges.

Rendelési ideje:  kedd és szerda 9-14 óra

Helye: 17. épület földszint 101-es szoba (előtte regisztráció a pultnál)

Elérhetőség: Kedden és szerdán 9-14 óra között a 06-33-542-300/172-es és a 06-33-542-300/363-as melléken

Időpontkérés: hétköznap 8-14 óra között a 06-33-542-300/363-as melléken

Fekvőbeteg konzílium kérés: 06-33-542-383, intézeten belül 383-as mellék

Nővérállomás:
06-33/542-300/174

Adminisztrátor:
06-33/542-383

Főorvos:
06-33/542-341

Látogatási rend:
Az osztályon a látogatási lehetőség – amennyiben erről más utasítás nem rendelkezik – 14:00-18:00 óra között ajánlott. Egy beteg egy időben két látogatót fogadhat. A kezelések a látogatás miatt nem maradhatnak el.