. : : E V K K : : .

Töltődik. Szíves türelmét kérjük...

H-2500 Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-28 titkarsag@vaszary.hu

PATOLÓGIAI OSZTÁLY

Dr. Nagy Pál

osztályvezető főorvos

Pappné Józsa Zsuzsanna

vezetőassisztens

Elhunytakkal kapcsolatos információ: (06-33)542-300/132-es mellék (munkanapokon 10-12 óra között)

Vékonytű (aspirációs) biopszia rendelésre időpontkérés: (06-33)542-317 (munkanapokon 8-14 óra között)

Szakrendelést végző főorvosok:

Dr. Kaszás Ilona
Dr. Pócza Károly
Dr. Salamon Ferenc

A patológia az orvostudomány egyik legátfogóbb ága, mely a kóros elváltozásokat a szervezet és szervek (kórbonctan), szövetek (hisztológia), sejtek/sejtszervecskék (citológia, subcellularis patológia) és molekulák (molekuláris patológia) szintjén vizsgálja, kutatja számos különféle módszerrel.

Noha a kórboncolás ma is az orvosi munka minőségbiztosításának egyik talpköve, a laikus és szakmai közvélemény egyaránt nehezen fogadja el, hogy tevékenységünk súlypontja kb. három évtizede a betegekből és a klinikailag egészséges emberekből (szűrések!) származó szövettani és sejtminták (biopszia) valamint műtéti preparátumok (ún. sebészeti patológia) diagnosztikus értékelésén van. Ennek eredménye, azaz a jó vagy rosszindulatúság eldöntése a kezelést meghatározó tényező.

Osztályunkon nagy tapasztalatú szakorvosok dolgoznak. Segítőik: a boncmesterek, akiknek a fizikai és pszichés igénybevétel mellett a hozzátartozókkal való találkozás kapcsán, speciális empátiás készséggel is rendelkezniük kell; a szövettani szakasszisztensek, akiknek fő feladata a századmilliméter vékonyságú metszetek készítése, mely nem veszélytelen és nem kis kézügyességet feltételező foglalkozás; a magasan kvalifikált citológus asszisztensek, akiknek a nőgyógyászok által levett méhnyak kenetek ezreiből kell a problémás eseteket kiszűrniük. Nem mellesleg, ők segédkeznek a különféle csomókból, göbökből végzett ún. vékonytű biopsziáknál, amelyek ultrahangvezérléssel, a radiológusok segítségével történnek.

Nélkülözhetetlen adminisztrátoraink munkája is.

2007 óta az ország egyik legszebb osztályát tudhatjuk magunkénak. Műszerezettségünk az utóbbi időben nagy fokban javult. A konzultációs hátteret és speciális vizsgálatok feltételeit fővárosi intézetekkel való együttműködéssel biztosítjuk.

Szakmánk csak annyira „misztikus” mint a többi orvosi szakma, de nem kevésbé fontos, nehéz és érdekes.

Vékonytű (aspirációs) biopszia rendelésre időpontkérés:

06-33/542-317 (munkanapokon 8-14 óra között)

Elhunytakkal kapcsolatos információ:
06-33/542-300/132-es mellék (munkanapokon 10-12 óra között)