. : : E V K K : : .

Töltődik. Szíves türelmét kérjük...

H-2500 Esztergom, Petőfi Sándor u. 26-28 titkarsag@vaszary.hu

TÜDŐGYÓGYÁSZAT SZAKRENDELÉS, GONDOZÓ ÉS TÜDŐSZŰRÉS

Dr. Horváth Gabriella

rendelésvezető főorvos

Czakóné Kreisz Erzsébet

vezető asszisztens

Elérhetőség:
-
Beutaló:
Szükséges
Előjegyzés:
A rendelésre időpont egyeztetés szükséges minden esetben!
A tüdőszűrésre nem kell időpontot kérni!
Szakrendelésre fél órával a szakrendelés zárása előtt regisztráljuk az utolsó beteget.
Tüdőszűrésre a regisztráció befejezése szűrési idő zárása előtt negyed órával.
Előjegyzés módja:
Időpont kérése hétköznapokon 8:00-11:00 óra között a (06-33)542-300/217-es melléken
Rendelő orvosok:
Dr. Horváth Gabriella
Szakrendelés és gondozás
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
Dr. Horváth Gabriella
8:00-15:00
8:00-14:00
8:00-14:00
8:00-14:00
8:00-13:00
Tüdőszűrés
Hétfő
Kedd
Szerda
Csütörtök
Péntek
11:00-16:00
11:00-13:00
11:00-13:00
11:00-13:00
11:00-12:00

Az esztergomi Tüdőgondozót 1928.01.06.-án nyitották meg. Akkor ez volt az ország 37. Gondozója. Első vezetője Dr. Horeczky Géza volt. 

Jelenleg az esztergomi tüdőgondozó a szakmai elvárásoknak megfelelően felszerelt eszközparkkal és személyi feltételekkel dolgozik.

A tüdőgyógyászati szakrendelőben panaszos acut és chronicus betegeket vizsgálunk és gyógyítunk.

Gondozás zajlik TBC-s, asthmás, COPD-s, allergiás rhinitises, sarcoidosos,fibrosisban  szenvedő, tüdődaganat miatt kezelésen átesett  és ritkább elváltozásokban szenvedő betegek körében.

Dohányzás leszokáshoz tanácsadást biztosítunk.

Munka alkalmassági és lakossági tüdőszűrést végzünk, műtétek előtt, ill. társszakmák irányában konziliáriusi feladatokat látunk el.

Aktív kapcsolatot tartunk a progresszív ellátást biztosító fekvőbeteg Osztállyal.

2021. óta új profil jelent meg munkánkban, a COVID járvány betegeinek ellátásában folyamatosan részt veszünk.

Vizsgálataink a  következők:

Fizikális orvosi vizsgálat, légzésfunkció, hörgtágító vizsgálat, pulzoxymetria, digitális mellkas rtg., allergia vizsgálat, 6 perces járás távolság vizsgálat.

Elérhető az ASTRUP vizsgálat, mellkas CT, különböző szerológiai vizsgálatok.

A vizsgálatokat tervezetten előjegyzés alapján végezzük rövid várakozási idővel. A tüdőszűrés a honlapon megjelenő időpontokban előjegyzés nélkül zajlik.

Tüdőgondozó dolgozói:

Dr. Horváth Gabriella

Káposztová Karina

Némethné Velmovszki Anita

Czakóné Kreisz Erzsébet

Mitru Anita

Tóthné Petrik Ágnes

A tüdőszűrés rendje a Vaszary Kolos Kórházban:

A jelenlegi járványügyi helyzetben ANTSZ által elrendelt kötelező lakosságszűrés nincs érvényben.
A tüdőszűrő vizsgálat a panaszmentes lakosság számára kialakított szűrő vizsgálat. Nem helyettesíti a panaszos betegek szakvizsgálatát.
Korcsoportos javasolt lakossági tüdőszűrő vizsgálat a tüdőgondozó ellátási területén lakcímmel rendelkező 40 év feletti lakosság számára évente egyszer beutaló nélkül, ingyenesen vehető igénybe az erre kijelölt rendelési időben ( 51/1997. XII.18.NM rendelet). A tüdőszűrő felvétel kettős leletezése a vizsgálat szerves része. Írásos lelet ingyenesen kikérhető a vizsgálatot követő két héten belül. Nem személyes átvételére meghatalmazás ellenében van lehetőség.
Amennyiben életvitel szerűen ellátási területünkön tartózkodik, és ezt munkahelyi igazolással alátámasztja, vagy háziorvosa területünkön dolgozik, és tőle tüdőszűrésre beutalót kapott, a 40 éven felüliek évi egyszeri ingyenes tüdőszűrő vizsgálata Önt is megilleti.
Ha idősebb ugyan 40 évesnél, de a fentieket nem tudja igazolni, akkor a saját lakhelyén illeti meg a tüdőszűrés.

Térítésmentes még a tüdőszűrés a 18/1988. (VI.3) NM rendelet alapján a hajléktalanok nappali melegedőjének és éjjeli menedékhelyének dolgozói, az utcai szociális munkát végzők, a népkonyhán dolgozók, a hajléktalanok,a közérdekű önkéntes munkát heti minimum 16 órában végzők, valamint a büntetés-végrehajtási intézmények dolgozói, befogadó állomások és közösségi szállások dolgozói, rendőrségi fogdák és őrzött szállások dolgozói, egészségügyi intézmények patológiai, sürgősségi, microbiológiai laboratóriumi és tüdőgyógyászati dolgozói számára. Ez a vizsgálat beutaló köteles.

Nappali tagozatos képzésben résztvevők , amennyiben a beutalást ÁNTSZ rendelet szükségessé teszi (kollégiumi elhelyezés, bizonyos szakmát tanulók, kontaktok) (33/1998 NM rendelet), iskolaorvosi, vagy háziorvosi igazolással térítés mentesen vehetik igénybe a tüdőszűrést.
18 év alattiak tüdőszűrő vizsgálatához szülői beleegyező nyilatkozat szükséges, melyhez a formanyomtatvány ide kattintva letölthető.
40 éves kor alatt a lakossági tüdőszűrő vizsgálat szakmailag nem indokolt, és a sugárvédelmi törvény alapján csak orvosi javaslatra, megfelelő szakmai indokkal végezhető, sugárterheléssel járó vizsgálat.

A foglalkozás egészségügyi vizsgálat beutaló és térítés köteles (284/1997. XII.23. Korm. Rendelet alapján díja 1700 ft). A díj megfizetése a munkáltató kötelessége, de ennek vizsgálata nem a tüdőszűrő állomás feladata. Ugyanakkor 40 éves kor felett az éves tüdőszűrő vizsgálat eredménye foglalkozás egészségügyi céllal is felhasználható.

Leletkiadás menete:
– a lelet kiadása a tüdőszűrés után 2 héttel személyesen vagy meghatalmazás ellenében történik. A formanyomtatvány ide kattintva letölthető.
A tüdőszűrés díját a Vaszary Kolos Kórház pénztárában kell befizetni.

Pénztári befizetés:
Hétfőtől péntekig 8:00-tól 14:45-ig a Kórház pénztárában (gazdasági hivatal földszint) történik.
Hétfői napokon 14:45 után az 5-ös számú épületben a Központi Betegfelvételen történik.